Du har säkert funderat på varför man ska identifiera hårets porositet, och svaret är att det är nödvändigt för att vårda hårbotten. Hårets porositet handlar om hur högt de yttre lagren har rest sig från hårstrået. Hårets porositet avgör huruvida du behöver en olja med små eller stora partiklar.

Hårets porositet beror både på ditt genetiska arv och hårets skick.

hair-porosity

Alla vill ha hår med låg porositet

Kvinnor vars hår har låg porositet har verkligen tur, för det här är den finaste, friskaste och mest lätthanterliga sortens hår. De yttre lagren ligger tätt mot hårstrået. Den här sortens hår kan dock förstöras av felaktiga produkter och olämplig omvårdnad.

SANT:

  • håret kan tyngas ned om du använder för mycket återfuktande, skyddande och vårdande produkter som gör hår med låg porositet fett. Produkter med tjock och tung konsistens tränger inte igenom håret.
  • svårt att färga då pigmenten inte tränger igenom håret. Du behöver frisörens hjälp med att byta hårfärg. Kom ihåg att regelbunden färgning försämrar hårets skick.
  • står emot behandlingar som en permanent eller slingning då pigmenten inte tränger in i håret. För att få en ljusare hårfärg behöver du använda starkare produkter som kan skada håret.

FALSKT:

  • det är starkt och tjockt – hårets utseende beror faktiskt på våra gener, och dess hälsa beror på våra hårvårdsrutiner. Olämpliga produkter ökar hårets porositet.
  • torkar långsamt och släpper in lite vatten – många faktorer påverkar hårets torkningstid, t.ex. luftfuktighet, hårets skick, och vilka hårvårdsprodukter du använder.
  • du slipper statiskt hår – generellt sett är hår med lägre porositet mindre statiskt, men om du använder en olämplig produkt kommer håret inte att vara lent längre.

Hur ska hår med låg porositet behandlas? Prova mättade oljor, vars små partiklar enkelt kan tränga igenom håret. De skyddar håret och skapar ett lätt lager som enkelt kan tvättas bort. Prova gärna kokosolja, palmolja, babassuolja, sheasmör, kokossmör, mangosmör eller cupuacusmör.

Normalt hår med mellanhög porositet

Hår med mellanhög porositet kombinerar egenskaperna hos hår med låg och hög porositet. Det kan t.ex. vara lent och glansigt upptill och livlöst nedtill. Visste du att du kan ändra hårets porositet? Om du vårdar hår med mellanhög porositet ordentligt kan du ändra det så att det får låg porositet, och på samma sätt kan du förstöra det genom att använda uttorkande produkter och värmestyling.

Hur vårdar man hår med mellanhög porositet? Enkelomättade oljor är svaret. Prova gärna oljor med samma mängd omega 3, 6 och 9, till exempel arganolja, macadamiaolja, jojobaolja, olivolja, sesamolja, ricinolja och sötmandelolja.

Hår med hög porositet

Den här sortens hår är lockigt och vanligt bland kvinnor som färgat håret med ammoniak. Porositeten ökar på grund av hårtvätt, borstande, värmestyling, vissa behandlingar, och UV-strålar. Du kan reparera hår med hög porositet genom att använda rätt produkter.

SANT:

  • hår med hög porositet är ömtåligt och skadas enkelt, särskilt om det är kort och tunt. Regelbunden färgning, plattång och hårtork skadar håret. Om du vill ha friskt, glansigt hår behöver du sluta behandla håret varje vecka och sluta använda SLS-schampon och kemiska behandlingar.

FALSKT:

  • håret står emot behandlingar – faktum är att man lätt kan färga hår med hög porositet. Däremot fördelas pigmenten olika (om du färgar håret). Andra behandlingar kan göra allvarlig skada på hårets struktur eftersom de skadliga ämnena enkelt kan tränga in i håret.
  • hår med hög porositet torkar snabbt – faktum är att detta beror helt på yttre faktorer (precis som hår med låg porositet). Torkningstiden säger alltså inte så mycket om hårets porositet som vissa kvinnor tror.

Hur vårdar man hår med hög porositet? Fleromättade oljor med stora partiklar passar bra, till exempel linfröolja, avokadoolja, baobabolja, sojaolja, äpplefröolja, sötmandelolja, majsolja, vetefröolja, hasselnötsolja och pumpafröolja.

Kontrollera hårets porositet med detta minitest

Besvara nedan frågor för att ta reda på om ditt hår har låg, mellanhög eller hög porositet. Detta hjälper dig välja en produkt som passar just ditt hår!

1. Hur många gånger kan du vira tofsen runt håret när du sätter upp det i en hästsvans?

Svar: Om svaret är en eller två gånger har håret hög porositet. Eftersom håret är lockigt eller krusigt har håret mycket volym. Hår med låg porositet behöver däremot tre eller fler varv med tofsen.

2. Är ditt hår alltid glansigt?

Svar: Om svaret är ja har håret låg porositet. Då är det glansigt utan hjälp av kosmetika, produkter och ämnen. Hår med hög porositet är däremot torrt, livlöst och glanslöst. Du behöver lystergivande produkter.

3. Hur känns håret?

Svar: Mjukt och lent hår har låg porositet medan strävt och stelt hår har hög porositet. Skillnaden i hårets struktur har med de yttre lagren att göra. Om håret har låg porositet ligger lagren tätt medan hår med hög porositet har upphöjda lager.

4. Hur ser håret ut när du har tvättat och torkat det?

Svar: Om håret är krusigt och nästan helt torrt har det hög porositet, och om det fortfarande ser vått ut har det låg porositet eftersom de stängda yttre lagren hindrar vattnet från att torka.

5. Vad händer om du släpper ner ett hårstrå i vatten?

Svar: Om det sjunker till botten har håret hög porositet. Vattnet tar sig in i de yttre lagren och tynger ner håret. Om hårstrået flyter på ytan har håret låg porositet som vattnet inte lyckats tränga in i.